Ai arsuri la STOMAC? Poate fi semnul unei GASTRITE! Descopera remediile naturiste pntru aceasta afectiune

Gastrita este afectiunea care se manifesta prin senzatie de greata, dureri amdominale sau arsuri gastrice. Aceste simptome pot aparea atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii.

Gastrita este afectiunea care apare in urma inflamarii mucoasei stomacului, care este responsabila cu producerea sucurilor gastrice si cu eliberarea enzimelor necesare pentru digestie.

Daca este acuta, gastrita este declansata brusc si persista pentru o perioada scurta de timp. Pe de alta parte, daca este cronica, gastrita poate persista ani la rand.

Printre cauzele gastritei se numara:

  • Dieta nesanatoasa
  • Fumatul si consumul de alcool
  • Consumul abuziv de medicamente precum antiinflamatoarele, aspirina ori antibioticele
  • Infectia cu bacteria Helicobacter pylori
  • Bolile autoimune
  • Stresul
  • Unele infectii virale precum cea cu herpes simplex

Gastrita trebuie diagnosticata de catre medic si tratata in functie de cauza sa. De pilda, daca aceasta este cauzata de H. pylori, e necesar tratamentul cu antiobiotice pentru eliminarea bacteriei din corp, altfel gastrita se va croniciza si poate persista luni la rand, poate chiar ani.

H pylori poate dispărea și reapărea în mucoasa gastrică fără un regim specific de eradicare a antibioticelor, deși omeprazolul poate eradica H pylori in vivo la unii pacienți.
Tratamentul ulcerelor induse de AINS implică întreruperea AINS, reducerea acidului stomacal cu blocante H2, de exemplu, cimetidină, famotidină  și nizatidină sau, mai eficient, cu inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi omeprazol sau prostaglandine sintetice, în special misoprostol. Deoarece bacteriile H. pylori sunt o cauză comună a ulcerelor, eradicarea bacteriilor cu o combinație de antibiotice poate, de asemenea, să favorizeze vindecarea ulcerului.

Tratament naturist pentru gastrita

Tratamentul naturist pentru gastrita este, de cele mai multe ori, simptomatic si nu il inlocuieste pe cel recomandat de medic, ci se foloseste in paralel cu acesta, pentru ameliorarea simptomelor neplacute.

Bicarbonatul de sodiu – dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa, amesteca bine si bea toata apa. Arsurile gastrice vor disparea imediat intrucat bicarbonatul are proprietati antiacide si reduce sucurile gastrice in exces. 

Ghimbirul – taie o bucatica de ghimbir si mestec-o timp de cateva secunde. Inghite-o apoi si bea un pahar cu apa. Ghimbirul are proprietati antiinflamatoare si va reduce inflamatia de la nivelul stomacului si esofagului. Totodata, acesta are si efecte antibacteriene si poate lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza manifestarile gastrice neplacute. Un alt avantaj al consumului de ghimbir consta in faptul ca acesta combate senzatia de greata. Poti consuma ghimbirul si sub forma de ceai, pe care il poti indulci cu putina miere daca simti nevoia.

Iaurtul natural – iaurtul, consumat in timpul mesei ori pe post de gustare intre mese, contine bacterii sanatoase – probiotice si prebiotice, care echilibreaza flora gastrointestinala si combate cauza gastritei. Probioticele vă pot îmbunătăți digestia și vă pot menține mișcările intestinale în mod regulat. Luarea unui supliment probiotic va introduce bacterii bune în tractul digestiv, care ar trebui să oprească răspândirea H. pylori și să ajute la începerea procesului de vindecare a intestinului.

De asemenea, puteți mânca alimente fermentate care conțin probiotice, cum ar fi:

  • bors
  • muraturi
  • kombucha
  • varza murata
  • iaurt
  • chefir

Ceaiul verde – ceaiul verde, consumat caldut, poate ameliora simptomele specifice gastritei. Consuma doua cesti de ceai verde, indulcit cu miere, daca suferi de gastrita. Antioxidantii care se regasesc din belsug in ceaiul verde au un efect protector asupra mucoasei stomacului, ameliorand astfel simptomele gastritei.

Consumul de ceai verde cu miere are câteva beneficii potențiale pentru vindecarea gastritei. Consumul de apă caldă poate calma tractul digestiv și vă poate ușura digestia pe stomac.

Un studiu a arătat o diferență semnificativă la persoanele cu gastrită care au băut ceai cu miere doar o dată pe săptămână. De asemenea, s-a demonstrat că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene care țin efectiv H. pylori sub control.

Apa de chimion – in medicina ayurvedica, simptomele gastritei sunt adesea tratate cu chimion. Se fierbe o lingurita de seminte de chimion intr-o cana cu apa si se consuma aceasta apa de 2-3 ori pe zi. Chimionul are proprietati antiinflamatoare, dar si antiseptice si poate calma simptomele gastritei.

Ceai de musetel – ceaiul de musetel are abilitatea de a calma peretii tractului intestinal, ameliorand durerile si contribuind la eliminarea gazelor intestinale. Fierbe 1-2 lingurite de flori de musetel intr-o cana cu apa si lasa apoi la infuzat in jur de 5 minute. Consuma ceaiul caldut ori de cate ori simti ca simptomele gastritei nu te lasa in pace.

Ovazul – fierbe ½ cana de fulgi de ovaz in ½ cana de apa si mananca terciul obtinut. Ovazul regleaza digestia si calmeaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei gastrice, avand proprietati alcaline.

Turmericul – prepara o pasta din 1 lingurita de pudra de turmeric, putina apa si putin iaurt/ banana. Consuma acest amestec in fiecare zi. Turmericul are proprietati antiinflamatoare, antifungice si antibacteriene, care reduc iritatia si inflamatia la nivelul tractului gastrointestinal. Pe de alta parte, iaurtul, dar si bananele, au proprietati calmante, avand rolul unui balsam gastric.

Extractul de usturoi Când gastrita este cauzată de H. pylori, extractul de usturoi vă poate ajuta să scăpați de aceste bacterii. Un studiu  arată că consumul de extract de usturoi este o modalitate eficientă de a reduce inmultirea  bacteriile H. pylori.

Puteți zdrobi usturoiul crud și puteți bea extractul rezultat de linguriță sau puteți cumpăra extract de usturoi care a îmbătrânit de câteva luni (o opțiune potențial mai eficientă). O metananaliza din 2018 a arătat beneficii ale consumului de usturoi, inclusiv reducerea cancerului sistemului digestiv, dar încă nu există suficiente dovezi pentru a spune că usturoiul a redus bacteria H. pylori.

error: Content is protected !!