ȚELINA-previne bolile de inimă, luptă împotriva obezității, reîntinerește organismul, adjuvant contra afecțiunilor tumorale

Ţelina conţine în frunzele sale uleiuri volatile cu efecte antibiotice, flavone cu acţiune antioxidantă sau clorofilă cu efecte antitumorale şi antivirale. În plus, are proprietăţi afrodisiace, anti-îmbătrânire şi de reglaj hormonal.
Reîntinerește organismul Studiile au arătat că frunzele de ţelină stopează procesele oxidative de la nivel celular, prevenind şi chiar inversând sensul proceselor de îmbătrânire. Fiind bogată în flavonoide, cu efecte antiinflamatoare, în vitamina C, în fitohormoni cu efect întineritor, ţelina verde este foarte utilă  contra problemelor oculare, osoase, musculare şi articulare. O cură de minimum 3 luni, timp în care se consumă zilnic ţelină proaspătă, asociată cu o alimentaţie integral vegetariană, gătită termic doar în proporţie de 30%, este foarte importantă şi pentru combaterea efectelor secundare nefaste ale corticoizilor, diureticelor şi statinelor, cu care sunt adesea tratate afecţiunile vârstei a treia.

Previne bolile de inimă- Ţelina verde conţine ftalide, substanţe cu efecte relaxante asupra musculaturii netede şi care fac arterele să îşi mărească diametrul, fapt ce ajută la prevenirea infarctului. În plus, aceeaşi categorie de substanţe reduce nivelul hormonilor de stres din sânge, împiedicând astfel vasoconstricţia şi puseele de hipertensiune. Stopează creşterea tumorilor Studii de laborator au arătat că aşa-numiţii compuşi acetilenici, substanţe active din ţelina verde, stopează creşterea tumorilor, în timp ce cumarinele au un important rol în prevenirea proceselor de malignizare.
Atât pentru prevenire, cât şi ca adjuvant contra afecţiunilor tumorale, se recomandă consumul de ţelină proaspătă, sub formă de salată de crudităţi, câte 50-70 gr. pe zi. Topesc grăsimile în exces Graţie efectelor diuretice, ţelina verde contribuie la eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi la “topirea” mai eficientă a adipozităților în exces. Salatele de crudităţi cu multă ţelină verde (40-70 gr.), consumate zilnic, tratează obezitatea, retenţia de apă din corp, ca de altfel, problemele pielii. Salatele cu multă ţelină verde combat aşa-numitele “accese de foame” şi întineresc pielea, făcând-o mai elastică, mai luminoasă şi mai netedă. Adjuvant în diabet –Frunzele de ţelină sunt bogate în fibre alimentare şi în principii active cu efect hipoglicemiant. Consumate zilnic (minimum 50 de grame de frunze de ţelină), ele ajută, de asemenea, organismul să devină mai receptiv la efectele insulinei. Previn calculii biliari Consumul frunzelor de ţelină crude, sub formă de salată sau de zarzavat adăugat în mâncăruri, reprezintă un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare, cât şi  pentru eliminarea “mâlului” din vezica biliară. Aceste proprietăţi se datorează conţinutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuării bilei din colecist (colecistokinetice).

  1. Suc din frunze de telina: Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decat sucul din radacini. Dupa indepartarea petiolurilor, frunzele se taie marunt, se adauga un pahar cu apa rece, se mixeaza 2-3 minute, se lasa in repaus 15 minute, se strecoara si se bea, dimineata pe stomacul gol si seara, intr-o cura de minim 24 zile (nu se depaseste cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi). Are efecte deosebite atat intern (in curatirea sangelui, reglarea hormonala si febra), cat si extern (in acnee juvenila rebela, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afectiuni oftalmice). De mentionat ca timp de 1-2 ore dupa consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. in plus, pe toata durata curei nu se consuma carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) si alcool. Cura cu suc din frunze de telina. 8 boli tratate cu acest suc hranitor
  2. Infuzia din frunze de telina. Se prepara dintr-o lingurita la 200 ml apa clocotita. Se bea inainte de mese, in cazul bronsitei cronice, tuse veche, raguseala si astm bronsic sau dupa mese in congestie hepatica, litiaza renala si reumatism.
  3. Maceratul de frunze de telina in vin. Se prepara din frunze taiate marunt care se pun intr-un borcan pana la ¾ din volum, se adauga 10 linguri seminte zdrobite de marar si se acopera cu un litru de vin alb. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoara. Mod de administrare si indicatii terapeutice: Se consuma cate 1-2 linguri inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna. Se face pauza 10 zile, apoi se reia cura. Are bune efecte in reglarea ciclului menstrual, amenoree, eliminarea efectelor nocive ale anticonceptionalelor de sinteza si in eliminarea acidului uric din urina.

Sursa: https://clepsi.ro/telina-previne-bolile-de-inima-lupta-impotriva-obezitatii-reintinereste-organismul-adjuvant-contra-afectiunilor-tumorale/

error: Content is protected !!