Cum am renunțat la fumat în doar 2 zile!

Renuntarea la fumat este un act individual, care nu iti poate fi impus de catre cei din jur. De altfel, cu cat este mai stresat de catre partener sau alte persoane sa renunte la acest obicei, fumatorul este parca mai determinat sa nu o faca sau sa continue acest obicei pe ascuns.

Daca tu insuti ti-ai propus acest lucru, inseamna ca esti hotarat si ca poti duce pana la capat aceasta initiativa, deloc usoara. Iata cateva elemente care te pot ajuta in acest demers:

  1. Arunca toate elementele care iti evoca fumatul: brichete, scrumiere, pachete de tigari “de rezerva” vechi si bineinteles, nu mai cumpara altele noi.
  2. Fixeaza o data certa cand vrei sa renunti la acest obicei – sa spunem 15 mai. Data trebuie sa fie in jurul a cel mult o luna din momentul in care ai luat aceasta hotarare.
  3. Evita fumul de tigara si locurile unde se fumeaza. Chiar daca reprezinta un sacrificiu, evita sa stai la suete sau sa vizitezi, pentru o perioada prietenii care fumeaza. Curata si spala toate hainele, perdelele, lenjeria sau alte lucruri care ar putea avea miros de tigara.
  4. Pentru ca apare imboldul de a manca ceva atunci cand revine nevoia de a fuma, pastreaza la îndemana o bomboana fara zahar, un pahar cu apa sau ceai, bucatele de ghimbir sau bea suc de guava, care te ajuta sa renunti la fumat. Mai mult decat atat, este important sa eviti alimentele bogate in grasimi si zahar, deoarece riscul de a te ingrasa este mare.
  5. Practica sportul si miscarea in aer liber ori de cate ori ai ocazia, pentru a evita ingrasarea, dar si pentru a diminua nevoia de a fuma.
  6. Gaseste-ti preocupari si activitati placute: este important ca in aceasta perioada sa fii distras de la fumat prin activitati care ofera placere si înlocuiesc sentimentul de pierdere,
  7. Tine-ti mainile ocupate: ar trebui sa faci o activitate care iti ocupa timpul liber si mainile zi de zi precum crosetatul, gradinarit, pictura, vopseste gardul sau pietrele din gradina, decoreaza-ti ghivecele cu flori sau pernele.
  8. Implica familia: atunci cand familia si prietenii apropiati sunt implicati în procesul de renuntare, pot sa iti ofere ajutor in atenuarea simptomele de sevraj caracteristice, cum ar fi iritabilitate, anxietate, depresie, neliniste, disconfort fizic, durere cap si tulburari de somn.
  9. Apeleaza la unele remedii cu vareniclina si bupropion, care ajuta organismul sa se adapteze si sa elimine dependenta de tigari. De asemenea, exista la farmacie patchuri cu nicotina sau guma de mestecat care pot rezolva simptomele de sevraj generate de lipsa nicotinei in sange.
  10. Apeleaza la remedii naturale, precum sucul de guava sau remediul natural cu macris (nasturel).

Sursa: https://doc.ro/consum-responsabil-prevenirea-dependentei/

error: Content is protected !!