Năpraznicul – planta bolilor năpraznice

Năpraznicul (Geranium robertianum) este o plantă folosită la nivel internațional contra celor mai de temut maladii.

Așa cum spun bătrânii, lecuiește bolile năpraznice, după cum o sugerează și numele.

Napraznicul – planta bolilor napraznice: Andreas Rockstein Năpraznicul – planta bolilor năpraznice

Marea binecuvântare este că el crește în mod spontan în flora noastră. Ion Bonchiș o culege din Munții Apuseni și o comercializează sub formă de ceai. Acesta spune că ceaiul de năpraznic mărește imunitatea. Înlătură oboseala și durerile de cap. Combate afecțiunile tumorale. În țări precum SUA sau Germania, năpraznicul este folosit la bolnavii de cancer.

Este o plantă de leac pentru cuplurile care nu pot avea copii. Soluționează deopotrivă infertilitatea la femei și impotență la bărbați.

Ce proprietăți are năpraznicul

Prof. dr. Constantin Pârvu detaliază compoziția chimică, proprietățile și utilizările năpraznicului în una din cărțile sale. În scop terapeutic se folosesc părțile aeriene ale plantei. Acestea au proprietăți hipotensive, diuretice, depurative, antihemoragice, astringente, emoliente, antiseptice și tonifiante.

Utilizări populare

Năpraznicul este un bun curățitor al organismului. Are efecte detoxifiante și antitoxice. În medicina veche a fost întrebuințat în diverse afecțiuni: afecțiuni bucale și faringiene afecțiuni oculare afecțiuni gastrointestinale afecțiuni renale inflamații ale pielii hemoragii reumatism contuzii leucoree hipermenoree fibrom uterin chisturi sterilitate cancer uterin

Datorită acțiunii sale fortifiante, este util în anemie și astenie. Năpraznicul ajută la vindecarea cancerului Nu este o exagerare. Chiar și în bolile năpraznice precum cele canceroase, plantele medicinale dau de multe ori rezultate bune.

Năpraznicul și-a dovedit eficacitatea cu precădere în cancerele genitale. Poate fi folosit și în cancerul ovarian, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cel gastric, intestinal sau de prostată.

Planta se administrează sub formă de ceai. Pe durata tratamentului se impune o cură cu sucuri, cereale integrale și regim de crudități. De pildă, în cazul cancerului la ovare sau la sân, doza este de 1 litru de ceai de năpraznic pe zi.

Administrarea se face lent, câte o lingură odată. Concomitent se bea un pahar (200 ml) de suc de sfeclă pe zi. Se va urma o dietă vegetariană, preponderent crudă, adică nepreparată termic. În cancerul mamar se pot face și aplicații externe.

Se macină în cantități egale de rostopască și tătăneasă. Se adaugă apă caldă și se amestecă. Pasta obținută se întinde pe un tifon și se pune pe sânul bolnav. În leucemie, cura cu suc de sfeclă se completează cu suc de morcov și măr.

Ceaiul de năpraznic le ajută pe femei să zămislească. Rezultatele apar după un an de cură.

Se recomandă de asemenea ceaiul de crețișoară. Afecțiuni ginecologice În fibrom uterin și chisturi se recomandă cura cu pulbere de năpraznic. Aceasta poate dura 3-6 luni.

Se administrează câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi. Pulberea se obține din planta uscată și măcinată fin prin râșnița electrică de cafea. Împotriva menstruațiilor abundente (hipermenoree) se beau 2-3 căni de ceai de năpraznic pe zi. Se începe cu 3 zile înainte de apariția menstruației. Se va administra de asemenea pulbere de salvie, câte 1 linguriță, de 3-4 ori pe zi cu apă.

Diabet Diabeticii își pot completa tratamentul medicamentos și regimul alimentar cu ceai de năpraznic și troscot. Plantele se folosesc în cantități egale. Acest ceai ajută la reducerea glicemiei. Poate frâna progresia diabetului. Infecții ale plămânilor

O altă boală năpraznică în care această plantă ajută este tuberculoza. Contra infecțiilor pulmonare avansate, se face o cură de 2-3 săptămâni cu ceai de năpraznic. Doza este de 3-4 căni pe zi.

Pe durata verii se poate face o cură cu suc de năpraznic, amestecat cu lapte de capră. Când se culege năpraznicul Recoltarea năpraznicului începe vara și se încheie în octombrie. Se rup tulpinile cu tot cu frunze. Planta se poate folosi proaspătă, sau după ce a fost uscată. Cum se prepară ceaiul de năpraznic Se folosește o mână de frunze și flori uscate de năpraznic la 1 cană (250 ml) de apă. Apa trebuie să fie proaspătă, filtrată. Planta se lasă la macerat pe parcursul nopții. A doua zi, maceratul se strecoară. Din planta rămasă în urma filtrării se face o infuzie, adăugând peste ea 1 cană cu apă clocotită. După 30 de minute, se strecoară și se combină cu maceratul preparat inițial.

Doza indicată este de 3-4 căni de ceai pe zi. Ceaiul nu se bea dintr-o dată, ci se soarbe, sau se ia cu lingura. Cum se prepară sucul de năpraznic Se zdrobește o mână de frunze și tulpini de năpraznic cu ajutorul unui pistil (sau cu un blender/robot de bucătărie). Pasta obținută se pune într-un tifon, care se stoarce. Sucul obținut se poate consuma ca atare, sau în amestec cu lapte de capră. Se pot consuma câte 6 linguri de suc pe zi.

Surse articol: 1. Ion Bonchiș: https://www.youtube.com/watch?v=_bac2kAUDug&ab_channel=bonchisro 2. Formula As, Plantele verii – Năpraznicul: https://www.formula-as.ro/2019/07/26/plantele-verii-napraznicul-geranium-robertianum/ 3. Prof. dr. Constantin Pârvu, Năpraznicul, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, p. 425 4. Enciclopedia Plantelor Medicinale, Năprasnic, p. 100 5. Eugen Mihăescu și colaboratorii săi, , Năpraznicul, Dicționarul Plantelor de Leac, Editura Călin, București, 2008, p. 92

Sursa: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/157946/napraznicul-planta-bolilor-napraznice/?fbclid=IwAR0Xc5FwQaOophnizDrnx4j9PUH1gIcGS35D5rDcFShppH7JTdyBzRzLcRo

error: Content is protected !!