8 plante care îți mențin plămânii sănătoși

Plămânii sănătoși au un rol foarte important în viața ta. După cum știi deja, aceste organe oferă celulelor din corp oxigenul de care au nevoie și elimină dioxidul de carbon.

În plus, plămânii sănătoși nu te ajută numai să respiri, ci filtrează particulele dăunătoare și agenții contaminanți din aerul inhalat.

Problema este faptul că plămânii sunt organe complexe și fragile, iar uneori acumularea de toxine și infecțiile le afectează sănătatea. Drept urmare, se declanșează o serie de reacții negative care provoacă diverse boli și îți diminuează calitatea vieții. Din fericire, există numeroase remedii naturale care contribuie la detoxifierea lor.

Astăzi, îți prezentăm 8 plante hrănitoare care protejează și îmbunătățesc sănătatea plămânilor. Încearcă-le cu încredere!

1. Cimbrul îți menține plămânii sănătoși

Cimbrul este o plantă recomandată pentru ameliorarea iritațiilor și a congestiei de la nivelul căilor respiratorii.

În plus, uleiul esențial de cimbru are efecte antibiotice, antifungice și antiinflamatoare. Astfel, acesta întărește sistemul imunitar și ajută la curățarea plămânilor.

Poți bea ceai de cimbru sau poți inhala aburii acestuia pentru a elimina toxinele acumulate în sistemul respirator.

2. Rădăcina de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este o plantă tradițională chinezească ce a devenit cunoscută în întreaga lume pentru proprietățile sale medicinale. Compușii săi antiinflamatori și analgezici ameliorează inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii și al gâtului. Astfel, oxigenul pătrunde mai ușor în celule.

Totodată, rădăcina de lemn dulce ajută la înmuierea membranelor mucoase din corp, inclusiv a celor care acoperă plămânii și gâtul. În plus, această plantă are efecte expectorante și antibacteriene, ajutând la eliminarea excesului de flegmă. Prin urmare, rădăcina de lemn dulce ameliorează congestia și dificultățile respiratorii.

Toate proprietățile benefice ale rădăcinii de lemn dulce, împreună cu nutrienții esențiali din compoziția sa, sprijină lupta sistemului imunitar împotriva virusurilor și a bacteriilor.

De parcă nu ar fi de ajuns, lemnul dulce conține și o doză considerabilă de flavonoide, antioxidanți care împiedică deteriorarea celulelor, prevenind cancerul pulmonar.

3. Șovârful

Șovârful se remarcă prin conținutul ridicat de acid rozmarinic și carvacrol, doi antioxidanți care ajută la stoparea producției de histamină în cazul alergiilor respiratorii.

Șovârful are efecte antiinflamatoare și expectorante care contribuie la curățarea căilor respiratorii. În acest fel, este facilitată eliminarea flegmei și a toxinelor acumulate în plămâni.

Uleiul esențial din frunze de șovârf este un remediu eficient împotriva infecțiilor bacteriene, cum ar fi răceala și gripa.

4. Pătlagina

Pătlagina este un remediu străvechi și puternic care ameliorează iritațiile membranelor mucoase din plămâni și gât. Această plantă ajută la tratarea tusei și conține substanțe antibiotice și antiinflamatoare.

5. Salvia

Ceaiul de salvie este un remediu natural pentru iritațiile plămânilor, în special în cazul fumătorilor.

Compușii antibacterieni și detoxifianți ai acestei plante ajută la eliminarea toxinelor acumulate în țesuturile plămânilor. Prin urmare, salvia ameliorează congestia și dificultățile respiratorii.

6. Eucaliptul

Aroma răcoritoare a eucaliptului este folosită de sute de ani pentru îmbunătățirea sănătății plămânilor. Deși unele persoane nu tolerează această plantă, altele găsesc în ea remediul ideal împotriva congestiei, a tusei și a iritațiilor nazale.

Agentul activ din eucalipt, cineolul, îi oferă proprietăți expectorante și antiinflamatoare care ajută la tratarea bronșitei, a astmului și a răcelii obișnuite.

7. Menta

Menta și uleiul esențial de mentă conțin mentol, un ingredient popular folosit în diferite tratamente pentru afecțiunile pulmonare.

Menta relaxează mușchii delicați ai tractului respirator și îmbunătățește respirația, mai ales dacă suferi de congestie. În plus, această plantă este antihistaminică și detoxifiantă, drept pentru care ea ajută la tratarea simptomelor respiratorii ale alergiilor.

8. Lumânărica

Frunzele și florile de lumânărică au substanțe active care ajută la întărirea și la curățarea plămânilor.  

Extractul natural de lumânărică contribuie la eliminarea toxinelor. În plus, acest remediu reduce producția excesivă de mucus și inflamațiile.

Ai probleme respiratorii? Dacă da, apelează la plantele de mai sus pentru a-ți menține plămânii sănătoși cât mai mult timp!

Sursă https://www.dorcudor.ro/8-plante-care-iti-mentin-plamanii-sanatosi/

error: Content is protected !!