10 obiceiuri uzuale care afecteaza grav Rinichii

Rinichii (latină ren; greacă nephros) sunt un organ pereche, fiind parte esențială a aparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.

Rinichii reglează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunea sanguină, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca și eritropoeza.
Deteriorarea sau diminuarea constantă a funcției renale poate trece neobservată ani de zile pentru că rinichii pot funcționa și cu o capacitate redusă. De aceea bolile de rinichi sunt cunoscute și sub denumirea de ” boli tăcute”. De aici importanța grijii fașp de acest organ înainte de a fi prea târziu.

Iată o listă cu 10 obiceiuri frecvente, care pun presiune asupra rinichilor și pot, în timp, deteriora grav, starea de sănătate a acestora.
1. Consum insuficient de apă

Funcția cea mai importantă a rinichilor este cea de filtrare a sângelui, eliminare a toxilor și deșeurilor. Când nu consumi suficientă apă plată pe parcursul unei zile toxinele și reziduurile se acumulează și pot aduce prejudicii grave sănătății corpului tău.

2. Consum prea mare de sare
Corpul are nevoie de sodiu sau sare pentru a funcționa corect. Cei mai mulți oameni consumă totuși prea multă sare, care poate determina creșterea tensiunii arteriale și astfel agresează rinichii.
Ca o regulă de bază, zilnic nu trebuie consumat mai mult de 5 grame de sare.

3. Amânarea urinării
Mulți dintre noi ignoră nevoia urinării motivând că sunt prea ocupați sau pentru a evita toaletele publice. Amânarea urinării în mod regulat crește presiunea urină și poate duce la insuficiență renală, pietre la rinichi și incontinență. Deci, asculta-ti corpul, și urinează când simți nevoia.

4. Rezistă tentației la zahăr
Studiile științifice arată că persoanele care consumă 2 sau mai multe băuturi dulci pe zi sunt mai susceptibile de a avea proteine în urină. Proteinele din urină reprezintă un semn precoce că rinichii nu funcționează nornal.

5. Deficiențele de vitamine și minerale
Consumul de legume și fructe proaspete este important pentru starea generala de sanatate si buna functionare a rinichilor. Multe deficiențe pot crește riscul apariției de pietre la rinichi sau insuficiență renală. De exemplu, Vitamina B6 și magneziu sunt foarte importante pentru reducerea riscului de pietre la rinichi.
Se estimează că 70-80% din americani nu consumă suficient magneziu, dacă te încadrezi în această categorie poți fi și tu ca unul din ei.

6. Consum de proteină animală
Consumul crescut de proteine, în special carne rosie, suprasolicită metabolismul rinichilor. Deci, cantitatea sporită de proteine se traduce printr-o supra solicitare a rinichilor și în timp apar disfuncții renale.

7. Privarea de somn
Cu toții știm cât de important este să ai un somn odihnitor. Insomnia cronică este legată de multe printre care se numără și afecțiunile renale. În timpul nopții, corpul reface teșutul renal afectat.Deci, dă corpului tău posibilitatea să se vindece și să se refacă singur.

8. Obiceiul de a consuma cafea
La fel ca și sare, cafeina poate crește tensiunea arterială și determină un stres suplimentar rinichilor. În timp, consumul excesiv de cafea poate provocă daune acestora.

9. Utilizarea excesivă a analgezicilor
Mult prea mulți oameni consumă calmante pentru înlăturarea micilor dureri, în timp ce există multe remedii naturale sigure și disponibile. Utilizarea excesivă sau abuzul de analgezice poate duce la deteriorarea gravă a ficatului și rinichilor.

10. Consumul de alcool
Deși nu este nimic în neregulă să te bucuri de un pahar cu vin sau o bere din când în când, cei mai mulți dintre noi nu se opresc doar la un pahar. De fapt, alcoolul este o toxină legală care determină stresarea rinichilor și ficatului.
Pentru a rămâne sănătos și pentru a evita problemele de rinichi este important sa consumați alimente proaspete, cereale integrale și dacă vă păstrați informațiile de mai sus în minte și evitați aceste obiceiuri uzuale, cât mai mult posibil, rinichii nu vor fi sub stres constant si corpul tau îți va mulțumi pentru aceasta.

Sursa: http://blogs.naturalnews.com/10-common-habits-seriously-damage-kidneys/

  • Publicat de: Sanziana Busuioc
  • 26 Jan 2015

error: Content is protected !!