Persoanele antipatice sunt oglinda în care ne vedem pe noi – Maica Siluana Vlad

Este cu neputință să iubești pe toată lumea la fel. Pe unii îi iubim mai mult în virtutea relației de rudenie. Pe alții în prețuim mai mult datorită prieteniei și dragostei pe care ei ne-au arătat-o.

Persoanele antipatice sunt oglinda în care ne vedem pe noi – Maica Siluana Vlad Din aceste concluzii înțelegem că iubirea pe care o manifestăm în mod inegal față de cei din jur nu este o iubire sinceră. Este o iubire interesată. Este o iubire egoistă. Acest lucru este confirmat și de faptul că avem antipatii. Cu toții avem persoane cu care pur și simplu nu putem comunica. Nu putem reznona, nu putem ajunge la un numitor comun.

Este imposibil să nu ai antipatii, vor motiva mulți. Antipatiile sunt tot o formă de iubire de sine. Ele arată natura egoistă a iubirii noastre. Monahia Siluana Vlad a fost întrebată la o conferință ce este de făcut atunci când intrăm în contact cu persoane care ne sunt antipatice.

Chiar și această exprimare: „ne sunt antipatice” dovedește că nu acea persoană în sine este antipatică, ci noi o vedem sau o facem antipatică pentru noi. Maica Siluana a dat un răspuns neașteptat: „Ăștia antipatici sunt oglinzilor în care te vezi pe tine. Noi toți suntem oglinzi unii altora”. Ceea ce vedem rău la alții există mai întâi în noi. Ochiul curat pe toate le vede curate, bune și frumoase. Iar ochiul vede așa cum este inima. Ochiul rău pe toate le vede urâte, deformate, neplăcute. Dumnezeu, spune Maica Siluana, ne-a făcut în așa fel încât să nu ne putem vedea chipul, ca să nu cădem în ispita admirației de sine.

„Dumnezeu ne-a făcut oglindă: eu pot să văd fața ta și tu fața mea. Eu când mă uit la tine, mă văd pe mine”. Atunci când cineva ne este simpatic, înseamnă că noi suntem simpatici. „Tot ce admirăm la cineva e partea frumoasă și înaltă din noi pe care nu îndrăznim să o vedem. O recunoaștem în celălalt”. Când cineva ne este antipatic, noi suntem antipatici. Când se întâmplă acest lucru, trebuie să ne analizăm pe noi înșine să vedem ce anume avem noi de nu ne place o anumită persoană.

– Arhimandritul Vasilios Bacoianis Tratamentul la această problemă este unul duhovnicesc, biblic. „Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Medicamentul vindecător este iubirea. Iubirea dezinteresată, iubirea jertfelnică, cea care poate să calce pe propiul egoism și pe propriile interese. Ceea ce nu vrei ca alții să-ți facă ție, nu fă nici tu altora.

Dacă vrei să fii plăcut celorlalți, trebuie să îi placi și tu pe ei. Dacă vrei să fii iubit, trebuie să iubești. Nu aștepta să îți devină cineva simpatic. Fă-ți-l tu simpatic prin atitudinea ta binevoitoare, îngăduitoare, răbdătoare, primitoare. Fă-i pe ceilalți demni de iubit datorită ochiului tău bun și a gândurilor tale frumoase despre ei.

De la semenii noștri trebuie să preluăm calitățile și să respingem viciile. Iar dacă vedem la cineva ceva neplăcut, să acoperim acel defect cu mantia iubirii noastre. Să urâm păcatul și nu omul.

– Sfântul Porfirie Sursă articol: Schimonahia Siluana Vlad, Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos, Editura Doxologia, Iași, 2021, pp. 39-40

Sursa: https://lataifas.ro/religii-si-credinte/161457/persoanele-antipatice-sunt-oglinda-in-care-ne-vedem-pe-noi-maica-siluana-vlad/

error: Content is protected !!