Durere bruscă și ascuțită sub cutia toracică stângă – cauze, simptome

Ați simțit o durere ascuțită sub coasta stângă atunci când respirați sau vă mișcați? Deși este obișnuit să experimentați o astfel de durere, uneori poate fi un indiciu al unei leziuni la nivelul stomacului sau al oricărui organ vital din partea stângă a corpului. În acest articol, aruncăm o privire mai profundă asupra diferiților factori din spatele durerii de sub coasta stângă.
 Cauze și simptome ale durerii sub cutia toracică stângă
Durerea ascuțită sub cutia toracică stângă poate fi cauzată de o varietate de motive. Mai multe organe sunt situate în această regiune a corpului tău – cum ar fi inima, splina, plămânul, colonul, rinichiul, pancreasul și stomacul. Prin urmare, cauzele durerii pot fi multe.
Deși majoritatea acestor cauze pot fi tratate chiar la domiciliu, unele dintre ele ar putea pune viața în pericol și pot necesita un diagnostic medical imediat, urmat de un tratament adecvat.
Cauzele care pun viața în pericol ale durerii de sub cutia toracică stângă includ:
 Infarct
Simptomele unui atac de cord (altele decât durerea sub cutia toracică stângă) sunt:
– O senzație bruscă de amețeală
– Oboseală
– Greaţă
– Arsuri la stomac
– Indigestie
– Transpirație rece
– Dificultăți de respirație
– Constrângere, durere sau presiune în piept care se extinde la maxilar, spate sau gât.
 Angina pectorală
Aceasta este o afecțiune legată de inimă, care poate provoca durere în acea zonă. Apare atunci când sângele care circulă către inima ta nu are oxigen. Simptomele sale sunt similare cu cele ale unui atac de cord – cum ar fi amețeli, dificultăți de respirație, oboseală, transpirații etc.

 Pericardită
Această afecțiune este cauzată de umflarea membranei (pericardului) din jurul inimii.
Simptomele pericarditei sunt:
– Durere ascuțită în mijlocul sau stânga pieptului
– Oboseală
– Tuse
– Umflare neobișnuită a abdomenului/piciorului
– Palpitații cardiace
– Dificultăți de respirație
– O ușoară febră
Tractul tău digestiv poate provoca durere sub cutia toracică stângă. Cauzele digestive ale durerii de sub cutia toracică stângă sunt:
 Tulburări gastrointestinale
Tulburările gastrointestinale includ afecțiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil, hemoroizi, constipație, abcese perianale etc. Cauzele digestive ale durerii de sub cutia toracică stângă sunt:
– Gaz prins în tractul digestiv
– Constipație
– Arsuri la stomac
– Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
– Sindromul intestinului iritabil
– Boala inflamatorie intestinală
După cum am menționat deja, există și alte organe situate în regiunea abdominală stângă sus a corpului, iar problemele cu acestea pot declanșa o durere ascuțită sub cutia toracică stângă.
Astfel de probleme includ:
– Pietrele la rinichi – Sunt depozite dure de calciu care se formează în rinichi și se deplasează ulterior către vezică, provocând dureri extreme în timpul trecerii.
– Pancreatită – Inflamație a pancreasului.
– Splina mărită – Splina este situată în porțiunea superioară a cutiei toracice din stânga și este în mod normal de dimensiunea pumnului tău. Splina mărită este cauzată de infecții hepatice, ciroză etc.
Anumite infecții pot fi responsabile pentru durerea bruscă în partea stângă a pieptului, cum ar fi:
– Pneumonie, care provoacă dureri ascuțite în piept în timpul tusei.
– Pleurezia – o infecție care provoacă inflamarea membranei din jurul plămânilor.
 Un plămân afectat
– Coaste rupte
– Endocardita, care provoacă o infecție în mucoasa interioară a inimii.
– Apendicita – O afecțiune care provoacă inflamarea apendicelui dumneavoastră.
– Costocondrita – O afecțiune care provoacă inflamația cartilajului care conectează o coastă de stern.
Dacă ați dezvoltat oricare dintre condițiile de sănătate de mai sus, aveți un risc mai mare de a simți durere sub cutia toracică stângă. Prin urmare, se poate spune că toate aceste afecțiuni acționează ca factori de risc pentru această durere.
Cel mai bine este să consultați imediat un medic dacă aveți oricare dintre celelalte simptome ale afecțiunilor care pun viața în pericol enumerate mai sus. Este cel mai probabil ca medicul dumneavoastră sau cardiologul să efectueze o analiză de diagnostic pentru a exclude alte afecțiuni asociate cu durerea de sub cutia toracică stângă.
 Diagnostic
Cel mai adesea, durerea ar putea fi cauzată de gaze sau alte probleme esofagiene și se va ușura de la sine. Cu toate acestea, având în vedere celelalte semne serioase de durere în coasta stângă inferioară, este înțelept să acordați o atenție deosebită corpului dumneavoastră atunci când suferă și să obțineți ajutor imediat dacă vă temeți de o situație mai gravă.
Medicul dumneavoastră va începe cu un examen fizic și vă poate întreba dacă aveți antecedente familiale de afecțiuni cardiace. Dacă bănuiesc că aveți o boală de inimă, vi se poate cere să faceți un test de electrocardiogramă pentru a exclude posibilele cauze.
Alte teste includ teste de sânge, urină și/sau scaun pentru a căuta alte cauze potențiale, cum ar fi pietrele la rinichi sau pancreatita.
Dacă cauza durerii nu este încă determinată, vi se poate cere să faceți o radiografie, o scanare CT sau o scanare RMN, astfel încât medicul dumneavoastră să poată analiza mai bine organele și zonele de inflamație (dacă există).
Odată ce cauza durerii este determinată, medicul dumneavoastră vă va prescrie tratamente în consecință.

Sursa: https://naturavindecatoare.ro/sanatate/afectiuni/durere-brusca-si-ascutita-sub-cutia-toracica-stanga-cauze-simptome/

error: Content is protected !!