De ce să adaugi oțet la spălarea hainelor: 7 beneficii despre care nu ai știut!
Trăiască cei care au inventat mașina de spălat rufe, canalizarea, instalațiile sanitare și electricitatea. Acum nu mai trebuie să pierzi zile în șir cu spălarea. Acest aparat ne face viața mai simplă, ne economisește timpul, energia și celulele nervoase.
O mașină de spălat bună îți poate fi de ajutor pentru zeci de ani dacă este curățată regulat, dar nu garantează întotdeauna o spălare perfectă. Din fericire, există o soluție care poate îmbunătăți calitatea spălării. Este vorba de oțet. Hai să vedem la ce ajută și cum trebuie utilizat.
Oțet la mașina de spălat rufe
Multe gospodine șterg mesele, dulapurile, podeaua și alte suprafețe cu acest produs, deoarece este ieftin, ecologic și eficient. Oțetul îndepărtează excelent murdăria, asigură un efect antibacterian durabil, iar în casă miroase întotdeauna frumos. Dar cum rămâne cu mașina de spălat? Experiența arată că oțetul poate fi folosit și ca supliment pentru spălarea rufelor și curățarea mașinii de spălat.
Oțel la spălatul rufelor
Oțetul poate înlocui orice balsam de rufe. Substanța moaie țesătura și îndepărtează eficient murdăria. În plus, după cum am menționat mai devreme, asigură un efect antibacterian de durată. Important e să nu exagerezi cu cantitatea. 100 de ml de oțet adăugat în sertarul pentru balsam e mai mult decât suficient.
Bunicile noastre foloseau oțet pentru a curăța rufele foarte murdare, deoarece oțetul conține acid acetic concentrat, care facilitează îndepărtarea uleiului și elimină mirosurile neplăcute. Lucru care e deosebit de util la spălarea prosoapelor de bucătărie.
Oțetul ca înălbitor de spălat
După spălarea în mașina cu program automat, hainele albe devin gălbui și își pierd aspectul imaculat de altădată. Pentru a preveni acest fenomen neplăcut, spală albiturile și hainele albe separat și adaugă 100 de ml de oțet în sertarul pentru balsam.
Oțetul va păstra lucrurile albe și va înlătura petele galbene de transpirație de pe haine și lenjeria de pat. Dar această metodă e binevenită și pentru perdele, fețe de masă și țesături delicate. Pentru țesături delicate – pune hainele în apă cu oțet (50 de ml de oțet) și lasă-le să se înmoaie timp de 30 de minute, după care clătește-le și pune-le la uscat. Iar despre cum se curăță perdelele de tul, am scris în articolul de mai jos.
Spălat rufe cu oțet
Petele de pe haine pot fi îndepărtate stropind zona afectată cu oțet (dintr-o sticlă cu pulverizator). Lasă oțetul să acționeze timp de 10 minute, după care clătește hainele în mașina de spălat rufe. Această metodă este potrivită pentru îndepărtarea petelor de pe țesăturile de bumbac și poliester. De altfel, oțetul se descurcă excelent cu mirosul de nicotină și mucegai.
Spălarea hainelor colorate cu oțet
Țesăturile colorate sunt periculoase pentru hainele în tonuri deschise sau pastelate. După cum am menționat mai devreme, cele din urmă trebuie spălate separat. Dacă din anumite motive nu poți face acest lucru, deteriorarea țesăturilor albe poate fi prevenită înmuind hainele colorate într-o soluție de apă cu oțet (1 la 15) timp de 20 de minute, înainte de spălare.
Oțetul îndepărtează depunerile de săpun
Când turnăm prea mult detergent, excesul de spumă se depune pe guler și manșete. Iar la clătire se îndepărtează mai greu. Pentru a preveni apariția urmelor de detergent și săpun pe haine – din când în când, rulează mașina de spălat fără rufe, adăugând 200 ml de oțet în orice sertar.
Oțet pentru îndepărtarea scamelor
Mașina de spălat rufe este o adevărată comoară pentru fiecare gospodină. Și totuși, trebuie să recunoaștem că nici măcar mașinile de spălat de ultimă generație nu se descurcă întotdeauna cu firele de păr, blana de animale, puful sau tot felul de scame. Mai ales când vorbim de păturici și așternuturi pe care au stat animale. În schimb, oțetul se descurcă. E suficient să adaugi 100 de ml de oțet la spălare.
Dezinfectare mașina de spălat cu oțet
Pentru a elimina depunerile de calcar și detergent îți sugerăm să folosești bicarbonat de sodiu, oțet sau acid citric. Amestecă 50 de ml de apă cu 50 de grame de bicarbonat de sodiu și introdu soluția în sertarul pentru detergent, iar în tambur toarnă 300 ml de oțet ca să obții reacția chimică necesară și lasă mașina să funcționeze timp de 60 de minute.
Ulterior, înlătură depunerile rămase cu ajutorul unui burete. Împreună cu depunerile de calcar, va dispărea mucegaiul și mirosul neplăcut. Mai multe despre curățarea mașinii de spălat, am scris în articolul de mai jos.