Cum scăpăm de frica de a fi dezamăgiți în iubire?

De cele mai multe ori nu mă dezamăgește celălalt, ci eu mă dezamăgesc pentru că eu m-am amăgit. Dacă sunt atent la celălalt îmi dau seama că așteptările mele sunt iraționale. Deci eu am așteptări iraționale de la el și nici nu i-am spus. 

Maică, cum pot scăpa de frica de a fi dezamăgită de prietenul meu și să devin iubitoare fără temeri? Cum să scăpăm de frica de dezamăgire?

Să nu cumva să scapi de dezamăgire. Dezamăgirea este ceva extraordinar de folositor. Folosește orice dezamăgire ca să nu te mai amăgești. „Oh, ce m-am amăgit! Ia să fiu atentă, de-acuma să nu mă mai amăgesc!”. De fapt, de cele mai multe ori nu mă dezamăgește celălalt, ci eu mă dezamăgesc pentru că eu m-am amăgit. Dacă sunt atent la celălalt îmi dau seama că așteptările mele sunt iraționale. Deci eu am așteptări iraționale de la el și nici nu i-am spus.

M-a dezamăgit că nu mi-a cumpărat flori, dar nu i-am spus niciodată că pe mine mă bucură florile de ziua mea. Nici măcar nu i-am spus că e ziua mea și sunt surprinsă că nu mi-a luat flori. Avem pretenția să ne ghicească dorințele. Deci, de lucrat asupra noastră, să învățăm să nu mai avem pretenții, să nu mai avem așteptări nerezonabile, ci așteptări de la mine. Eu vreau să-l iubesc, eu vreau să-l respect, eu vreau să fiu atentă la el și atunci când preocuparea mea este să-l iubesc eu pe el, voi fi dezamăgită de mine că uite, acum am uitat să-i zâmbesc, acuma n-am putut să fac față la această provocare și i-am răspuns răstit și-i cer iertare și mă pocăiesc. Deci să nu ne lăsăm dezamăgiți decât de noi înșine.

(Fragment din Conferința „Treptele iubirii – de la prietenie la căsătorie” susținută de Maica Siluana Vlad la Iași, 23 noiembrie 2017. Partea a II-a – Întrebări.

error: Content is protected !!