Cuișoarele – protejează ficatul și oasele, au efecte antidiabetice și antimicrobiene

Cuișoarele au beneficii surprinzătoare pentru organism. Pe cât de mici ca dimensiune, pe atât de tari ca și efect terapeutic.

Studiile au arătat că sunt una din cele mai bogate surse de compuși fenolici, precum eugenol și acid galic. Acești compuși au un potențial farmaceutic remarcabil. Cuișoarele – protejeaza ficatul si oasele, au efecte antidiabetice si antimicrobiene

Ce sunt cuișoarele Cuișoarele sunt de fapt mugurii uscați ai florilor unui copac din familia mirtului, care se numește „Szygium aromaticum”. Sunt înrudite cu eucaliptul, având proprietăți și utilizări terapeutice similare. Originare din regiunile asiatice, cuișoarele sunt astăzi cultivate și folosite în întreaga lume.

În secolele 13-14 au fost aduse din Indionezia în celelalte părți ale lumii, perioadă în care erau vândute la un preț foarte mare. Cuișoarele în medicina tradițională Proprietățile lor medicinale sunt cunoscute din antichitate. Chinezii și indienii le folosesc de mii de ani, atât ca plantă aromatică, cât și ca remediu pentru diverse boli.

În medicina Ayurveda sunt utilizate împotriva halenei și a cariilor dentare. Cuișoarele măcinate erau aplicate pe tăieturi minore pentru a grăbi vindecarea lor. Ceaiul fierbinte de cuișoare înlătură congestia aparatului respirator. Previn gripa și virozele Uleiul de cuișoare reduce durerile de cap, flatulența și vergeturile. Este totodată un bun insecticid.

Compoziție chimică

Cuișoarele conțin vitaminele A, K, E și colină, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu, caroteni și criptoxantină. Iată și câteva din cele mai importante substanțe bioactive prezente în cuișoare: flavonoide, hexan, clorură de metilen, etanol, timol, eugenol și benzen. Acestea au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare și hepatoprotectoare.

Cuișoarele – beneficii și indicații terapeutice

Pe scurt, cuișoarele stimulează sistemul imunitar și digestia. Combat agenții infecțioși. Ajută la controlul diabetului. Protejează ficatul și oasele. Au acțiune antimicrobiană și antioxidantă puternică. Previn mutațiile celulare și apariția cancerului.  Susțin sănătatea gastrointestinală Cuișoarele sunt folosite în diferite sisteme de medicină ca remediu pentru problemele stomacale. Ajută digestia, reduc vărsăturile, iritația gastrică și intestinală. Au efect purgativ și anti-ulceros.

Proprietăți antibacteriene

Cuișoarele au activitate împotriva mai multor specii de bacterii și ciuperci patogene. Un studiu a testat mai multe plante împotriva bacteriilor care provoacă toxiinfecții alimentare: cuișoarele, menta, ghimbirul, usturoiul, scorțișoara și muștarul. Extractul de cuișoare de 3% s-a dovedit a fi singurul eficient contra E. coli, Bacillus cereus și Stafilococul auriu.

Un studiu a arătat că acest compus inhibă creștere a 31 de tulpini de Helicobacter pylori după 9 și 12 ore de incubație. S-a dovedit mai eficient decât Amoxicilina. Eugenolul este un bun agent antifungic în tratamentul și profilaxia candiozei vaginale. Protejează ficatul Un beneficiu mai puțin cunoscut al cuișoarelor este acela care vizează protecția ficatului. Antioxidanții pe care aceștia îi conțin au un rol protector asupra organelor vitale împotriva radicalilor liberi. Extractele de cuișoare au demonstrat efecte hepatoprotectoare. Acestea previn reducerea numărului de antioxidanți din ficat. Controlul diabetului Persoanele care suferă de diabet ar putea beneficia de pe urma includerii cuișoarelor în dietă. Acestea ajută la obținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

În plus, cuișoarele au o acțiune similară insulinei în anumite privințe.

Conservarea oaselor

La fel de surprinzătoare este acțiunea protectoare a cuișoarelor asupra oaselor. Aceasta se datorează polifenolilor (eugenol, flavoni, izoflavoni, flavonoide). Tinctura de cuișoare contribuie la menținerea densității minerale osoase. Totodată susține forța oaselor la persoanele cu osteoporoză. Stimulare imunitară Cuișoarele fac parte din arsenalul de mirodenii care ajută la îmbunătățirea imunității. Compușii lor măresc cantitatea de celule albe de sânge.

Efecte analgezice Efectul analgezic al cuișoarelor este cunoscut din vechime. Acesta este atribuit eugenolului, care reduce durerea prin stimularea receptorilor de durere. Din secolul al 13-lea au început să fie folosite în durerile de dinți, durerile de articulații și spasme.

Sănătatea orală

Mestecarea cuișoarelor este un obicei bun pentru persoanele care suferă de gingivită sau paradontoză. Acestea previn creșterea patogenilor orali. În plus, calmează periodic durerile de dinți sau măsele.

Dureri de cap Puneți câteva cuișoare măcinate și un praf de sare într-un pahar cu lapte. Beți acest amestec atunci când aveți dureri de cap.

Surse articol: 1. Meenakshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 10 surprising health benefits of cloves, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html 2. Cortés-Rojas DF, de Souza CR, Oliveira WP. Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 Feb;4(2):90-6. doi: 10.1016/S2221-1691(14)60215-X. PMID: 25182278; PMCID: PMC3819475.

Sursa: https://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/171615/cuisoarele-protejeaza-ficatul-si-oasele-au-efecte-antidiabetice-si-antimicrobiene/?fbclid=IwAR2l2M6U3uAQwx1UtZTnitnEUe8L_3XGkf9tQVlxrUE76pzyVSpMmTg0PTQ

error: Content is protected !!