CIMBRUL macerat în oțet – util în OBEZITATE si TULBURARI metabolice
Oximelul este un preparat obținut din oțet și miere. La acesta se pot adăuga diverse plante. Este folosit în special pentru întărirea imunității, calmarea tusei și a durerilor în gât, dar și pentru rulburări digestive.
În medicina tradițională, oximelul de cimbru este folosit ca un sirop pentru ameliorarea tulburărilor metabolice.
Cercetătorii iranieni au realizat un studiu pe șobolani cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi sau fructoză.
Au testat efectele antiinflamatoare, antihiperlipidemice și antioxidante ale oximelului de cimbru.
Cei 80 de șobolani masculi implicați în studiu au fost împărțiți în 11 grupuri.
Durata de testare a durat 24 de săptămâni.
La finalul intervenției, cercetătorii au măsurat nivelul enzimelor hepatice, profilul lipidelor, glucoza din sânge, insulina, enzimele antioxidante, perodixdarea lipidelor și factorul alfa-TNF.
Administrarea oximelului de cimbru, atât ca pretratament, cât și ca tratament, a ameliorat sau chiar a readus la normal parametrii modificați de dieta bogată în grăsimi sau fructoză.
Rezultatele acestui studiu sugerează că oximelul – simplu sau cu cimbru – poate ameliora obezitatea indusă de o alimentație bogată în grăsimi sau fructoză.
Acest preparat îmbunătățește inflamația, stresul oxidativ, dislipidemia și hormonii care reglează greutatea corporală.
Cum se prepară maceratul de cimbru în oțet
Rețeta de bază a oximelului are doar 2 ingrediente: oțet de mere și miere.
Adăugând diverse plante, puteți obține un preparat mult mai puternic din punct de vedere terapeutic.
La oximel se pot folosi plante medicinale cu efecte detoxifiante, imunostimulatoare, antibacteriene, antivirale, digestive, în funcție de scopul urmărit.
Cimbrul este bogat în timol, un compus cu efecte benefice în afecțiunile respiratorii, nervoase și cardiovasculare.
Are proprietăți antimicrobiene, anticancerigene, antispasmodice și imunomodulatoare.
Ingrediente
- ½ cană de oțet de mere natural
- ½ cană de miere
- cimbru proaspăt
Mod de preparare
Umpleți un borcan de 500 de grame pe jumătate cu cimbrul mărunțit. Dacă planta este uscată, umpleți borcanul doar pe un sfert.
Se pot folosi și alte plante, precum salvie, echinaceea, usturoi sau ghimbir.
Adăugați oțetul și mierea.
Rețeta originală a oximelului presupune utilizarea unei cantități mai mari de oțet decât miere. Însă dacă doriți un oximel mai blând, folosiți aceste ingrediente în cantități egale sau mai multă miere.
Puneți capacul și agitați bine borcanul. Dacă mai este nevoie, mai adăugați oțet. Plantele trebuie să fie complet scufundate în lichid.
După o perioadă de macerare de 4 săptămâni, strecurați lichidul.
Păstrați oximelul obținut într-un borcan de sticlă, într-un loc răcoros și întunecos.
Se pot lua câte 2 lingurițe, de 1-3 ori pe zi.
Citește și – De ce este bine să bei APA DE VINETE dimineața pe stomacul gol. Citește rezultatele si te vei convinge singur !
Puteți folosi acest oțet aromatic și la salate sau marinate.
Oximelul se poate face și cu tincturi din plante în loc de plantele proaspete. După ce ați amestecat oțetul și mierea în cantități egale, adăugați tinctura aleasă.
Raportul este: 3 părți de oximel și 1 parte de tinctură. Sau 30 de picături de tinctură la 1 linguriță de oximel.