Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Cunoscut mai degrabă ca un condiment, această plantă este şi un remediu natural pentru tratarea unor afecţiuni precum bronșită, afecțiuni gastrointestinale, gută, dureri de stomac. Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă în cazul în care aveţi crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, vomă.Totodată, busuiocul este și un excelent stimulator al poftei de mâncare.Specialiştii mai spun că busuiocul ajută corpul să facă faţă stresului şi protejează sistemul nervos. Această plantă poate să reducă anxietatea şi răspunsul la stres fără a produce somnolenţă în timpul zilei, astfel că devine un adevărat calmant.

Folosit în bucătărie, busuiocul a devenit şi o alternativă terapeutică în mai multe tipuri de afecţiuni. Tulburările digestive sau problemele respiratorii sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot fi tratate cu busuioc.

Busuiocul furnizează o cantitate bună de vitamina A şi C, dar şi de acid rosmarinic. De asemenea, este o sursă excelentă de calciu şi fosfor, minerale esentiale pentru dezvoltarea ţesuturilor osoase, a dinţilor, rinichilor, sistemului imunitar, ritmului cardiac şi contracţiilor musculare. De asemenea, busuiocul conţine cantităţi importante de vitamina K (anticoagulantă), vitamină necesară fabricării proteinelor ce participă la coagularea sângelui. Această vitamină joacă un rol important şi în fortifierea oaselor.

Luptă cu virusurile

Ceaiul de busuioc este un antigripal foarte puternic şi un remediu bun împotriva răcelilor. Frunzele şi florile pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei şi a racelilor. Infuzia preparată dintr-o lingură de frunze, la o cană cu apă, se bea după mesele principale. Se poate prepara şi o tinctură din 10 g plantă la 100 ml alcool de 70 de grade, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 40-50 de picături, după mesele principale.

Alină durerile reumatice

Ceaiul de busuioc e recomandat şi celor care suferă de artrită reumatoidă. Flavonoidele şi compuşii volatili din compoziţia frunzelor de busuioc au efecte antiinflamatoare, ce contribuie la redobândirea mobilităţii încheieturilor, reducând durerea. Ai nevoie de 1 lingură de plantă uscată sau 5-6 frunze proaspete ce se pun la infuzat 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară şi se bea câte o cană de 3 ori pe zi. La fel de utile sunt şi băile terapeutice. Într-o cadă cu apă caldă se pun 2 litri de infuzie de busuioc (obţinută din 2 mâini de busuioc). Baia durează 20 de minute şi se repetă de măcar 2 ori pe săptămână.

error: Content is protected !!