Un ou fiert, consumat zilnic, poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC)
Pe langa dictonul de “Un mar pe zi tine doctorul la distanta”, iata ca si un ou fiert pe zi poate aduce mai multa sanatate si scade riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Un studiu care a cuprins aproximativ 300.000 de persoane demonstreaza ca un ou pe zi poate scadea riscul de accident vascular cerebral, dar nu si riscul de a avea boli (cardiace) de inima.
Efectele consumului de oua asupra sanatatii au fost dezbatute de ani de zile. Ouale, care contin colesterol, au fost ani de zile incriminate pentru ca ar creste riscul de boli cardiovasculare, prin cresterea nivelului de colesterol.
Dar mai multe studii recente arata faptul ca exista un impact redus al colesterolul din alimente asupra nivelului de colesterol din sange – intrucat cel mai mult colesterol din sange este cel produs de ficat.
Cercetatorii au facut o analiza actualizata a dovezilor privind legatura dintre oua si riscul de accident vascular cerebral si bolile de inima.
Analiza nu a identificat nicio legatura cu bolile de inima, insa a constatat un risc mai redus (12%) de accident vascular cerebral (AVC) pentru persoanele care au mancat un ou pe zi, comparativ cu cei care au mancat mai putin de doua oua pe saptamana.
Asadar, ouale gatite sanatos pot face parte dintr-o dieta echilibrata. Acestea sunt satioase si aduc in organism proteine, calciu si colina – un aminoacid important pentru functionarea sistemului nervos.
Pe post de mic dejun sau consumat chiar pe post de gustare de persoanele care vor sa slabeasca sau sa isi mentina silueta, oul poate fi introdus cu usurinta in dieta, preparat in diverse moduri.
Studiul a fost efectuat de catre cercetatorii de la Institutul EpidStat din Michigan si DLW Consulting Services in Utah si a fost finantat de catre Egg Nutrition Center. Acest lucru ar putea fi vazut ca un conflict de interese, insa studiul a fost publicat in revista oficiala a Colegiului American de Nutritie.
Trebuie precizat ca exista o mare diferenta intre a manca un ou fiert zilnic, posat sau romanesc, preparat direct in apa, cu putina paine prajita din cereale integrale si spanac sau a mananca un ou prajit in ulei sau o omleta cu carnaciori si bacon, care contin o cantitate considerabila de sare si grasimi.
Metode sanatoase de preparare a unui ou
Ou fiert – pentru obtine un ou fiert, acesta trebuie pus cu tot cu coaja in apa clocotita si fiert intre 6 si 10 minute, in functie de consistenta pe care iti doresti sa o obtii.
Oul posat – pentru a posa un ou, acesta trebuie spart si pus in apa care clocoteste, unde il vei lasa intre 2,5 si 3 minute.
Oul copt – ouale coapte se introduc la cuptor intr-un recipent special sau chiar intr-o forma de briosa si se gatesc pana cand albusul se intareste.
Ideal ar fi sa consumi oul alaturi de legume crude, pentru a oferi organismului un mix bun de nutrienti.
Ouale pot sa reduca atat riscul de AVC, cat si riscul de infarct miocardic
Un ou pe zi este cel care tine doctorul departe, potrivit concluziilor unui nou studiu ce vine de la oamenii de stiinta chinezi, dat publicitatii in mai 2018.
Cercetatorii de la Universitatea Peking, Health Science Center, au descoperit ca un aliment simplu si ieftin, despre care se credea candva ca poate sa creasca nivelul colesterolului, protejeaza foarte bine inima.
Specialistii chinezi au descoperit ca, daca se consuma zilnic un ou, acesta este asociat de o reducere de 26% a riscului de accident vascular cerebral si de o reducere cu 18% a riscului de boala cardiovasculara, scria nypost.com in mai 2018.
“Studiul prezent constata ca exista o asociere intre consumul moderat de oua (pana la 1 ou pe zi) si o rata mai scazuta la care apare un eveniment cardiac”, au declarat oamenii de stiinta care au condus acest studiu, profesorul Liming Li si Canqing Yu.
Cercetatorii au examinat dietele a 416.000 de oameni, cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani. Subiectii au fost apoi intrebati cat de des consumau oua. Sanatatea lor a fost apoi documentata pe o perioada de aproape 9 ani.
S-a descoperit ca 13% dintre participantii care au mancat un ou pe zi au mai putin de un sfert de sansa sa sufere un accident vascular hemoragic, iar 18% dintre participanti si-au redus astfel sansa de deces din cauza bolilor cardiovasculare.