DOVLEACUL – protejează vederea. Descoperă beneficiile acestuia!

  • Susține imunitatea

Dovleacul abundă în nutrienți care pot susține buna funcționare a sistemului imunitar. Unul dintre aceștia este beta-carotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Studiile efectuate de-a lungul timpului de cercetători americani și britanici arată că vitamina A contribuie la întărirea imunității și luptă împotriva infecțiilor.

Un alt nutrient important ce se găsește în compoziția dovleacului este vitamina C, care stimulează producția de celule albe, ajută celulele specifice sistemului imunitar să funcționeze mai bine și contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor. 

Pe lângă aceste două vitamine, dovleacul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic, toate contribuind la buna funcționare a sistemului imunitar.

  • Protejează vederea

Beta-carotenul, luteina și zeaxantina sunt trei substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea ochilor, care se regăsesc și în compoziția dovleacului.

Oamenii de știință americani susțin că deficitul de vitamina A este o cauză frecventă care duce la scăderea vederii. După o analiză a 22 de studii, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că persoanele care consumă mai mult beta-caroten au un risc mai mic de a suferi de cataractă

În plus, luteina și zeaxantina reduc riscul de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care se manifestă prin distrugerea vederii centrale la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

  • Pentru o piele tânără și radioasă

Consumul de dovleac te ajută cu siguranță să ai o piele tânără, fermă și radioasă, grație beta-carotenului care o protejează de efectele nocive ale razelor UV, însă pulpa de dovleac poate fi folosită și ca tratament natural pentru ten.

Ai nevoie de 30 de grame de piure de dovleac, un ou, o linguriță de miere și o lingură de lapte. Amestecă bine ingredientele, după care aplică pe față și lasă să acționeze 20 de minute. Îndepărtează masca cu apă călduță. Pentru efecte vizibile și de durată folosește această mască de 2-3 ori pe săptămână.

  • Poate reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare

Radicalii liberi aflați în exces în organism pot declanșa stresul oxidativ care a fost asociat cu apariția afecțiunilor cronice, printre care și bolile de inimă. Însă prin consumul de dovleac, corpul beneficiază de antioxidanți, alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantinăcare neutrizează radicalii liberi, stopând procesul de deteriorare a celulelor inimii, cât și a celorlalte celule din organism. 

Mai mult de atât, persoanele care includ dovleacul în alimentația lor nu se privează de substanțe precum potasiu, vitamina C și fibre. Potasiul este un mineral care ajută la reducerea presiunii arteriale și poate scădea riscul de infarct sau accident vascular cerebral. 

Antioxidanții din dovleac contribuie și ei la menținerea sănătății inimii, prin faptul că nu permit colesterolului “rău” (LDL) să se oxideze și să blocheze vasele de sânge. Astfel, circulația sângelui către inimă nu este pusă în pericol.

  • Recomandat în caz de sindrom metabolic

La baza sindromului metabolic stau mai multe probleme de sănătate precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arteriale. Toate aceste afecțiuni cresc riscul de boli coronariene.

În urma unui studiu japonez realizat în 2015, specialiștii au descoperit că o dietă bogată în carotenoizi, pigmentul care dă culoare dovleacului și a altor alimente portocalii, poate preveni dezvoltarea sindromului metabolic

Totodată, antioxidanții și alte substanțe nutritive din dovleac ajută împreună la ținerea sub control a factorilor care declanșează afecțiunile din spatele acestui sindrom.

error: Content is protected !!