Băutura care poate combate cancerul + o rețetă bazată pe studii științifice

Nutriționistul Annete Reeder de la „Biblical Nutrition” spune că există două fructe care luptă eficient împotriva cancerului.

Autoarea recomandă administrarea lor sub forma unei băuturi concentrate, pe care o putem prepara în casă.

Bautura care poate combate cancerul: Rob Bertholf

Cele două fructe fac parte din aceeași familie, a citricelor. Este vorba despre lămâie și grepfrut.

Cojile lor (nu atât pulpa sau sucul) conțin zeci de antioxidanți care inhibă creșterea și dezvoltarea tumorilor.

Mai mult, aceștia pot chiar ucide celulele maligne, printr-un proces numit „apoptoză”, împiedicând astfel apariția metastazelor.

Fierberea cojilor este un mijloc simplu de a extrage în condiții casnice uleiurile esențiale și alți compuși valoroși din citrice.

Băutură din coji de citrice care combate cancerul – rețetă

Ingrediente

  • 3 grepfrut-uri
  • 3 lămâi
  • 3 căni de apă

Mod de preparare

Nutriționistul recomandă procurarea unor fructe organice, care nu au fost stropite.

Însă chiar și în cazul lor, este important să le spălați foarte bine, deoarece veți folosi și cojile.

Unii spun că pesticidele pot fi îndepărtate cu ajutorul apei oxigenate. În acest articol puteți găsi o procedură în acest sens.

După ce ați spălat bine fructele, curățați-le de coajă și puneți cojile într-o cratiță.

Adăugați apa. Puneți capacul și așezați vasul pe foc.

Până când cojile fierb, stoarceți lămâile și grepfrutul, fie prin presă, fie prin storcător.

Amestecați-l și consumați-l ca atare.

Sau îl puteți păstra în congelator, în tăvițele cu forme pentru cuburi de gheață.

Scoateți la nevoie câte un cub și adăugați-l în apă sau în ceai cald (nu fierbinte).

Din momentul în care apa din cratița cu coji a început să clocotească, dați focul la mic și fierbeți-le 3 ore.

Strecurați lichidul printr-o sită. Veți obține un ceai foarte concentrat, parfumat și galben la culoare.

Stoarceți bine cojile, pentru a extrage tot lichidul.

Transferați ceaiul în sticulțe mici.

Mod de administrare

Ceaiul din coji de citrice se va administra în doze mici. Sunt suficiente 1-2 linguri pe zi.

Studii științiifice

Rețetă de mai sus este „inspirată” sau susținută științific de rezultatele unei recenzie recente, apărută în martie 2020 în „Current Developments in Nutrition”.

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney, au revizuit mai multe studii in vitro și in vivo pe compușii din cojile de citrice care ar putea avea o utilitate în bolile canceroase.

Rezultatele au arătat că flavonoidele din cojile de citrice modulează diverse procese celulare implicate în cancer, precum:

  • proliferarea celulară
  • reglarea ciclului celular
  • angiogeneza (formarea de noi vase de sânge)
  • apoptoza (moartea programată a celulelor)
  • metastazele

Studiile moleculare au identificat și câteva mecanisme de acțiune ale acestor compuși antioxidanți, prin care previn cancerul.

Cercetătorii sunt de părere că aceste rezultate pot fi baza unor studii viitoare pe potențialul chimiopreventiv al extractelor din cojile de citrice și flavonoide purificate.

Cojile conțin flavonoide și uleiuri esențiale cu efect anticancerigen

Toate fructele citrice sunt surse valoroase de compuși bioactivi. Porțiunea dintre pulpă și coajă este bogată în vitamina C, flavonoide, fibre și acid folic.

Utilizarea cojilor de citrice în scop terapeutic datează din secolul al X-lea. Studiile în acest domeniu sunt însă de dată mult mai recentă.

Cojile citricelor conțin compuși cu valoare medicinală importantă, precum polifenoli (flavonoide, limonoide, cumarine, acizi fenolici, terpenoide, taninuri, lignani, stilbeni și carotenoide), uleiuri esențiale și pectină.

Activitatea anticancerigenă a cojilor de citrice este atribuită în mare parte flavonoizilor. Aceștia ajută de asemenea la prevenirea infecțiilor și a bolilor degenerative.

Flavonoidele se găsesc și în plantele aromatice, sau în ceaiul verde, însă în cantități mai mici decât în coaja citricelor.

Un prim studiu care a investigat legătura dintre consumul de coji de citrice și scăderea riscului de cancere umane este cel publicat în 2000 în jurnalul „Nutrition and Cancer”.

Un studiu publicat în 2018 în jurnalul „Phytomedicine” încurajează utilizarea cojilor de citrice ca agenți anticancer sau aditivi de prevenire a cancerului.

Din păcate, cojile de fructe și legume sunt o risipă colosală în industria alimentară.

Cojile de citrice sunt o parte dominantă a acestor rezidurii.

În loc să aruncăm pur și simplu aceste coji, mai bine le exploatăm beneficiile în favoarea noastră.

Până când industria farmaceutică va decide să facă medicamente din cojile de citrice, folosiți-le singuri, urmând rețeta de mai sus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!