Aghiasma: beneficiile biblice pentru sanatate si purificare ale apei sfintite

Aghiasma este apa sfintita cu puteri tamaduitoare care curata si vindeca trupul si sufletul credinciosului.

Aghiasma este apa sfintita cu puteri tamaduitoare care curata si vindeca trupul si sufletul credinciosului. Numele de aghiasma vine de la cuvantul grecesc „aghios” care inseamna Sfintire/ apa sfintita.

Aghiasma, apa sfintita prin slujba bisericeasca


„Aghiasma, apa sfintita prin slujba bisericeasca, se face cand preotul cheama asupra ei puterea Duhului Sfant, pentru ca ea sa aiba puterea a sfinti viata oamenilor si a naturii inconjuratoare, pentru ca ele sa capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curatirii sufletesti, a promovarii si a sfintirii vietii. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anafora; se da si celor ce sunt opriti de la Impartasanie, ca intarire spre nadejdea pocaintei, a mangaierii si indreptarii lor pentru viitor 
(Constitutiile Apostolice VIII, 29).”

„Apa vie” este mereu proaspata nu da semne de alterare sau de invechire pentru ca in ea salasluieste harul divin. Apa se sfinteste de un preot in cadrul unei slujbe si este de doua feluri: aghiasma mica (atunci cand are loc slujba pentru „Sfintirea cea mica a apei”) si aghiasma mare (atunci cand are loc „Sfintirea cea mare a apei” in ziua de Boboteaza).

Aghiasma mica si intrebuintarile sale

Aghiasma mica se sfinteste la inceputul fiecarei luni calendaristice, in biserica sau in casa credinciosilor, in zilele de post pentru ca rugaciunea unita cu ziua respectiva este mai puternica. Aceasta poate alunga duhurile necurate din casele oamenilor, gandurile rele si vindeca somnul de visele neodihnitoare.

Oamenii credinciosi care beau aghiasma primesc har, binecuvantare iar sufletul si trupul lor se vindeca de pacate, se curata de ganduri rele si se sfintesc. Se mai spune ca aghiasma mica aduce inmultirea castigului si goneste bolile trupesti.

Preotii sustin ca acei credinciosi care sufera de boli ale trupului trebuie sa posteasca, sa bea aghiasma in fiecare zi pe nemancate, dupa rugaciunea care le curata sufletul si sa-si faca semnul crucii de trei ori.

Aghiasma mare si beneficiile sale

Slujba de sfintirea a aghiasmei mari are loc de doua ori pe an: in ajunul si in ziua de Boboteaza. Pentru ca slujba de sfintire este atat de rata, o parte din aghiasma mare este luata acasa de catre credinciosi si o alta parte este pastrata in Altar tot anul, fara ca apa sfintita sa cunoasca semnele alterarii din cauza trecerii timpului. Preotii folosesc aghiasma mare in slujbele de botez, la sfintirea bisericilor, la curatarea fantanilor, la scoaterea raului sau a vraijilor din oameni, la exorcizari, la sfintirea caselor, a viilor infestate, a hainelor bisericesti etc.

Ea are o putere de sfintire mai mare decat cea mica, purtand in sine darurile sfinte ale Duhului Sfant. Adesea au fost cazuri in care aghiasma mare a savarsit adevarate minuni, a videcat credinciosii de boli grave si i-a aparat de rele.

Apa sfintita in Biserica Catolica

La catolici, la intrarea in biserica se gaseste un vas cu apa sfintita in care credinciosii isi trec degetele si fac semnul crucii. Se spune ca acest ritual ar fi pentru reinnoirea credintei, pentru curatarea de pacate si pentru protejarea de spiritele rele. Biserica Catolica se refera la aghiasma mai mult ca la apa sfintita care inlatura puterile malefice iar in Evul Mijlociu credeau ca puterile ei sunt atat de mari incat era pastrata si pazita cu foarte mare atentie pentru a nu fi furata si folosita in ritualurile vrajitoarelor.

error: Content is protected !!