ANTIBIOTICE naturale pe care STRĂMOȘII noștri le foloseau acum câteva mii de ani
Consumul excesiv de medicamente este unul din cele mai grave lucruri care are loc în societatea actuală. Antibioticele sunt printre cele mai prescrise medicamente la ora actuală.
Utilizate în mod abuziv și neîntemeiat din punct de vedere medical, în afecțiuni care nu pot fi tratate cu antibiotice, aceste pastile au dus la dezvoltarea de bacterii și infecții puternice, rezistente la tratamentul convențional, precum Stafilococul auriu rezistent la meticilină.
Din cauza acestui fenomen, cercetătorii moderni au început să caute soluții în medicina populară sau tradițională antică. Au descoperit numeroase alimente și plante pe care antecesorii noștri le utilizau împotriva bacteriilor și a microbilor.
1. Mierea de albine
Este fără îndoială unul din cele mai vechi remedii contra rănilor și a infecțiilor, și îndeosebi a celor la nivelul pielii. Are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și imunomodulatoare. Vracii antici o foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor. Prima utilizare terapeutică a mierii sub formă de alifie sau medicament datează din anii 2.000 î.Hr. Studiile au descoperit un tip de miere care întrece antibioticele în ceea ce privește distrugerea unor tulpini de bacterii puternice insensibile la medicamente: mierea manuka. Este mai eficientă împotriva bacteriilor patogene de tipul Helicobacter pylori și Stafilococul auriu care cauzează infecții ale pielii sau ulcer stomacal decât medicamentele antibiotice și antiseptice. Mierea poate fi folosită și intern în acest scop. Este utilă contra infecțiilor cu E. coli, Enterobacter aerogenes, Salmonella sau stafilococul auriu rezistent la meticilină. De pildă, dacă aveți o răceală, puteți bea câte un pahar cu apă caldă în ați dizolvat puțină miere, de 2-3 ori pe zi.
2. Oțetul de mere
Nu în mod întâmplător oțetul este atât de eficient împotriva murdăriei: are proprietăți antibacteriene puternice. Hippocrate îl folosea în jurul anului 400 î.Hr. pentru curățarea ulcerațiilor și tratarea rănilor, datorită proprietăților sale anti-infecțioase și antimicrobiene. O băutură antică populară pe bază de oțet și miere numită Oxymel era prescrisă împotriva tusei persistente și altor boli. Studiile au arătat că oțetul natural ajută la controlul glicemiei, și la scăderea tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge. Are de asemenea proprietăți antitumorale. Mulți dintre noi folosim astăzi oțetul a agent de curățare în gospodărie, fără să știm că acesta poate ajuta la tratarea răcelilor și a altor boli, dacă este amestecat cu puțină apă caldă, la fel ca mierea de albine.
3. Usturoiul
Usturoiul este unul din cele mai puternice medicamente ale naturii. Este folosit în scop terapeutic din timpuri străvechi, pentru prevenirea și tratarea unei game variate de boli. Compușii pe care îi conține (în special alicina) au proprietăți antibiotice, antimicrobiene, antifungice și antivirale, precum și activități anti-tumorale, anti-diabetice, hepatoprotectoare importante. Este renumit pentru capacitatea de a ajuta la reducerea nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale. Este la fel de eficient împotriva unor bacterii puternice, precum Stafilococul auriu, E. coli sau Bacilus subtilis.
4. Echinacea
Despre această plantă se spune că este una din cele mai eficiente și mai vechi remedii pentru creșterea imunității. A fost folosită în America de Nord pentru tratarea unei game variate de infecții și răni. Studiile recente au demonstrat efectele antivirale, antiinflamatoare și antibacteriene remarcabile ale acestei plante.
5. Alimentele fermentate
Murăturile și iaurtul sunt doar două exemple de alimente fermentate bogate în probiotice – bacterii bune care îmbunătățesc sistemul digestiv și îl întăresc pe cel imunitar. Consumul regulat de alimente fermentate ajută la prevenirea infecțiilor căilor aeriene superioare și a diareei infecțioase.
6. Argintul
Acest metal prețios este utilizat ca agent antibiotic puternic încă de pe vremea medicului grec Hipocrate. Acesta a fost primul care a vorbit despre proprietățile antimicrobiene ale argintului. În antichitate, oamenii foloseau monezi de argint pentru a preveni bacteriile cauzatoare de toxiinfecții alimentare. Foarte multe remedii moderne împotriva infecțiilor conțin particule de argint. Studiile în vitro au arătat că compușii din argint au efecte toxice asupra bacteriilor și fungilor. Jurnalul American Nature susține că argintul poate ajuta la tratarea rezistenței la antibiotice. Ionii de argint au un mod dual de acțiune împotriva celulelor bacteriene: fac membranele celulare mai permeabile și interacționează cu metabolismul acestora. Argintul coloidal s-a dovedit eficient împotriva Stafilococului auriu și a bacteriei Proteus care poate cauza artrită reumatoidă. Argintul crește de asemenea eficiența antibioticelor utilizate împotriva bacteriilor gram-negative.
7. Varza
Strămoșii noștri numeau acest aliment „doctorul săracilor” datorită efectelor sale vindecătoare remarcabile. Marinarii foloseau varza pentru prevenirea scorbutului. Frunzele de varză sunt folosite sub formă de comprese pentru rănile infecțioase din cele mai vechi timpuri. Varza era de asemenea folosită împotriva tuberculozei. Studiile recente au demonstrat efectele antibacteriene și anticancerigene ale acestui aliment banal. Pentru a beneficia de proprietățile sale medicinale, varza trebuie consumată crudă. Este contraindicată persoanelor cu hipertiroidie. 8. Turmericul Nu este un aliment autohton, însă a devenit cunoscut și la noi în ultimii ani. Acest condiment este folosit de medicii chinezi sub formă de pastă pentru tratarea durerilor articulare. Studiile au arătat că acest remediu inhibă creșterea celor mai puternice tulpini bacteriene: stafilococ auriu și E.coli.
Sursa: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/95244/antibiotice-naturale-pe-care-stramosii-nostri-le-foloseau-acum-cateva-mii-de-ani/?fbclid=IwAR1QNoYZNq3Wkz009cj7RyRlUUYjEjzuDqM41IdujkBr8OdNVqj6_xXtcsg